backup upcomming – Wervelend
5 september 2016

backup upcomming

upcomming-header

upcomming-portret

UPCOMING oktober

Naam: Steef Wildenbeest

Leeftijd: 28 jaar

Kunststroming: Illustrator

Levensmotto: Geen levensmotto (“dat zijn boekjeswijsheden”)

Festival: Lowlands

Reisbestemming: Marokko (“pas geweest, prachtig!”)

Muziek: Postpunk en postrock. (“Bands zoals Joy Division, Other Lives en Talking Heads. Muziek met melancholie”)

Wist je van jongs af aan dat je kunstenaar wilde worden?

“Van kinds af aan was ik al bezig met het maken en tekenen van tijdschriften. Toen ik zeven jaar was gaf ik mijn tijdschriftjes met recepten en stripverhalen aan vriendjes. Een paar keer onder het kopieerapparaat en ik had dan een aantal uitgaves, die ik dan het Steef tijdschrift noemde.”

Dan wist je al direct wat je als studie zou gaan doen?

“Nee, mijn eerste gedachte was om niet van mijn hobby mijn beroep te maken, want dan zou die hobby niet meer leuk zijn. Ik ben van studie naar studie gehopt. Tussendoor nog de PABO gedaan en uiteindelijk ben ik toch bij de kunstacademie terecht gekomen. Het was heel wonderlijk voor mij dat het mogelijk was om illustrator te worden, daarbij kwam dat ik het altijd al leuk vond om in opdracht te werken. De regie in handen te hebben en iets uit geven. Dat van die tijdschriften toen ik zeven was kwam weer helemaal terug: gewoon dingen maken die ik leuk vind.”

Wat maakt het beroep als illustrator zo mooi?

“Ik vind het erg mooi dat je aan de hand van beeld een verhaal kan vertellen. Ik kan bijvoorbeeld heel moeilijk met tekst werken, boeken lezen en mijzelf uitdrukken in woorden. Dat lukt mij beter met illustraties. Veel meer dingen vangen in beeld, langer naar kijken en er verder in verdiepen waardoor het beter wordt. Ik vind het mooi dat ik mij train in het vertellen van een verhaal en overbrengen van emotie.

Welke personen/dingen inspireren jou?

“Ik heb veel gekeken naar outsider art en naïeve kunst, dat is kunst gemaakt door mensen die daar geen academische opleiding voor gevolgd hebben. Werk met een soort kinderlijke naïviteit, zonder gekunsteldheid.”

En nog meer?

“Veel films uit de jaren ‘50 en ‘60. Die nog een heel rustig tempo hebben, met langzame shots. Dat probeer ik in een tekening te vangen, zodat mensen zo lang mogelijk kunnen kijken. Ook muziek kan mij erg inspireren, ik kan er heel slecht tegen wanneer muziek en kunst er alleen zijn vanwege het mooie en fleurige. Het moet een rauw randje hebben.”

upcomming-foto2

 

sneak-preview
Als je een perfecte werkdag hebt gehad hoe ziet die er dan uit?
“Dan heb ik alleen maar dingen gemaakt. Van niets naar iets gekomen. Dat je een vel papier voor je hebt en dat er gaande weg iets ontstaat. Niet teveel nadenken, maar reageren op je tekening. Al bestaat een gemiddelde werkdag ook uit e-mails beantwoorden, dingen regelen en acquisitie voeren.”

Wat zou je nog willen bereiken?
“Mijn hoogste streven zou het ontwerpen van grafstenen zijn of iets betekenen in de begrafenisbranche. Ik erger mij altijd aan die lelijke grafstenen op het kerkhof. Dat lijkt mij een van de belangrijkste dingen om te doen, dat je een monument maakt van iemand zijn leven.”

Dat is niet iets alledaags
“Ik klink nu als een emo maar dat ben ik niet, ik word gewoon blij van verdrietige dingen. Als ik mij blij voel dan zet ik de meest treurige muziek op en als ik mij kut voel meer dansbare muziek. Aan het einde van het leven wil ik trots zijn op de dingen die ik hebt gemaakt, zo’n monument zou daar goed bij passen.”

En nog andere dingen?
“Het lijkt mij ook erg leuk om een boek uit te geven en daarbij speciaal een
kinderboek. Daar ben ik eigenlijk binnen gerold en eerst dacht ik dat het niet bij mij zou passen omdat ik eerst werkte met thema’s zoals de dood en verlies. Maar dat blijkt niet het geval te zijn.“

Hoe ben je aan jouw typische stijl van maken gekomen?
“Door veel te maken kort gezegd. Ik ken collega’s die veel opzoeken en bekijken, maar bij mij werkt dat niet, want dan ga ik te veel nadenken en dan wordt het een kopie. Dan ben ik meer een kunstenaar aan het nadoen. Ik moet niet weten wat het wordt en zoveel mogelijk maken.”

Welke boodschap vinden we terug in jouw kunstwerken?
“Er zit altijd wel wat van mijzelf in de tekeningen, het is geladen met iets. Een tekening werkt als een goed boek voor mij, doorwerken tot het iets is wat ik wil. Ik laat veel aan de toeval over, zo kom ik tot de beste dingen.”

bestellen-button