header-algemene-voorwaarden soorten beeldende kunst – Wervelend

soorten beeldende kunst

1.1

soorten beeldende kunst

Tekst: Anouk Boerman

De kunstenaar van de maand januari is Jan Kuhlemeier. Jan maakt werk, kunstwerken, maar wat is het nou precies wat Jan maakt? Zijn het schilderijen of sculpturen? Of allebei?

 

1.1

1.2

 

 

Vroeger was het heel simpel. Een schilderij is een schilderij als er verf, canvas en hout wordt gebruikt. Een mooie lijst erom heen en hij is klaar om aan de muur te hangen. We kennen allemaal de Mona Lisa van Leonardo da Vinci of de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn wel, de klassieke schilderijen. Maar tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om een kunstwerk tot één specifieke kunstvorm te benoemen…

2.2 2.1

Tot de 20ste eeuw waren er strikte grenzen tussen de verschillende kunstvormen. De schilderkunst is al heel lang een vorm van beeldende kunst, net zoals grafiek (grafische vormgeving, illustratie), textiel (kleding, weven) fotografie en film. Vanaf de 20ste eeuw ontstond er moderne kunst en kwamen er steeds meer kunstvormen van beeldende kunst bij. Er ontstonden kruisbestuivingen met andere kunstdisciplines waardoor de grenzen van de kunstvormen vervaagden. Dus nu, in de hedendaagse kunst, heb je kunstvormen als bodyart, collage (installatie, land art), mixed media, digitale kunst (animatie, virtuele werelden), performance (dans, theater, actie), projectie (licht-kunst) en sound art (vermenging van geluid/muziek met beeldende kunst), naast de oude kunstvormen. Best nog wel wat dus!

Wat maakt het nou dat de kunstwerken van Jan ook als sculpturen gezien kunnen worden? Een sculptuur is een ruimtelijk werk, driedimensionaal en heeft volume. Waar een schilderij traditioneel altijd tweedimensionaal is, is dat in de moderne kunst niet meer altijd van zelfsprekend. Dit is het dus waarom we kunstwerken zoals die van Jan ook als sculpturen zouden kunnen beschouwen. Deze zijn ook driedimensionaal en hebben volume. Er ontstaat volume in de kunstwerken van Jan doordat hij heel dik te werk gaat met verf. Doordat de verf zo dik wordt aangebracht wordt de verf ook het onderwerp van het kunstwerk waar er bij de klassieke schilderijen vaak een tafereel afspeelde wat het onderwerp was.
3.1

Hier zie je een werk van Jason Martin. Een werk waarbij de kunstenaar ook zo dik te werk gaat net zoals Jan. Voor kunstwerken als deze is veel materiaal nodig, waardoor de kunstwerken erg zwaar en onhandelbaar worden. Ik zag dit werk (Untitled) van Jason Martin in de Lisson Gallery in Londen en het maakte indruk op me. Alle werken die daar van Jason Martin hingen waren zo enorm! Deze is 220 x 178 cm, haast niet voor te stellen als je hem op een plaatje van het internet ziet 😉 De ondergrond van de werken zijn aluminium platen, deze zijn 10 centimeter diep. Hierdoor hangen de werken iets van de muur af en wordt het volume van het werk nog meer versterkt.
Hoe dichter ik bij Untitled ging staan, hoe meer ik de structuren en kleuren ontdekte die in het werk zitten. De gemengde kleuren ontstaan pas op het moment dat Jason Martin verf op het aluminium aanbrengt en hij deze uitstrijkt over de andere verf, hij mengt de kleuren niet van tevoren op een palet. Heel vet!

 

 

Als ik nu naar de kunstwerken van Jan en Jason kijk, kan ik dan precies zeggen of het schilderijen of sculpturen zijn? Nee, zeker niet. Maar is dit nog heel relevant tegenwoordig? Als je naar een kunstwerk kijkt gaat het om het kunstwerk zelf. Wat zie je? Wat doet het met je? Wat roept het bij je op? Niet of het nou persé een schilderij of een sculptuur is. Een kunstenaar gaat niet te werk met het idee van dat hij persé een schilderij of een sculptuur moet maken. Dat hij gelimiteerd wordt door grenzen van de kunstvormen.

In Antwerpen zag ik de tentoonstelling Ademgaten van Michèle Matyn. Een heel goed voorbeeld van hoe grenzen zijn vervaagd tussen de verschillende kunstvormen. Al haar werk in de tentoonstelling gaat over natuur, natuurreligie en folklore. De totaalpresentatie, om het zo maar even te noemen, bestaat uit foto’s, prints, doeken, sculpturen, performances, video’s. Maar geen een voorwerp is duidelijk onder één specifieke kunstvorm te plaatsen. Sommige foto’s zijn bijvoorbeeld rond takken gevouwen, andere foto’s zijn geplooid en geboetseerd dat ze een berg, een tent of een rots voorstellen. Hier worden zelfs foto’s een sculptuur!
4.4 4.3

 

 

 

 

4.24.1

In de moderne kunst gaan kunstenaars subjectief te werk. Ze maken werk vanuit hen zelf, wat ze voelen, wat ze willen uitten. Ze zijn niet bezig met het proberen om binnen de grenzen te blijven van wat een schilderij of een sculptuur is. En dat is helemaal niet erg toch? Kunnen wij zelf nadenken of we het kunstwerk in een kunstvorm vinden passen, of niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *