header-algemene-voorwaarden Waar en hoe koop je (betaalbare) kunst? – Wervelend

Waar en hoe koop je (betaalbare) kunst?

atelier

Waar en hoe koop je (betaalbare) kunst?

Tekst: Anouk Boerman

Wil je je huis nog sfeervoller inrichten en die lege muur eens opvullen? Een kunstwerk kan heel wat doen met je interieur maar… hoe begin je als je nog nooit kunst hebt gekocht? Hierbij wat informatie en tips voor hoe je kunt beginnen als kunstkoper. Want waar en hoe koop je (betaalbare) kunst?

 

1. Direct bij een kunstenaar

Het allerleukste is als je direct van een kunstenaar zelf koopt! Je kunt kunstenaars vinden op kunstbeurzen maar ook gewoon in hun atelier. Er zijn veel kunstroute’s in Nederland waarbij je meerdere ateliers op een dag kunt bezoeken. Ook zijn de afstudeerexposities van kunstacademies een hele goede manier om direct met kunstenaars in contact te komen. Of als je een toffe kunstenaar op internet hebt gezien; contact hem eens of je langs mag komen! Waarom niet? Als je in een atelier bent zie je niet alleen werken die af zijn maar ook schetsen, het materiaal waarmee de kunstenaar werkt. Laatst was ik in het atelier van Bart Kok. Hij kan erg goed vertellen over zijn werken en vertelde ons over de lagen die in zijn schilderijen zitten. Alles verwijst wel ergens naar. Erg leuk om te horen want zo begreep ik de schilderijen meer en vond ik de schilderijen nog vetter!
1-31-21-1

2. Galeries

In elke stad zijn galeries te vinden. Wees niet bang en loop er gewoon eens binnen, zelfs als je alleen even wilt rondkijken. De galeriehouders vertellen je graag over de kunstwerken die er hangen. Vaak zijn de werken in een galerie prijzig maar tegenwoordig hoeft dit geen probleem meer te zijn, ook niet voor de beginnende kunstkoper. Er zijn nu ook galeries waar je kunst kunt huren! Ideaal! Zo ging ik langs bij de galerie AddArt in Arnhem en hier werd mij verteld over de voordelen van kunst huren. Ten eerste ben je nu niet in één keer heel veel geld kwijt. Je huurt een kunstwerk per maand, meestal betaal je rond de 3% van de galeriewaarde van het kunstwerk. Maar ook is het ideaal om een kunstwerk ‘uit te proberen’. Zo kan je even wennen aan het kunstwerk en kijken of het in je interieur past, zo niet kun je gewoon afwisselen met een ander kunstwerk! Zo zag ik ‘Kook van jou’, een mooie zeefdruk van Herman Brood met een afmeting van 57 x 74 cm. De galerieprijs is €450 maar als je hem gaat huren heb je dus al voor €13,50 per maand een originele Herman Brood aan je muur hangen! Maakt het toch gelijk al een stuk toegankelijker om kunst aan te schaffen!
2-1atelier

3. Kunstbeurzen

Het voordeel van kunstbeurzen is dat je er veel kunt zien. En door veel te kijken ontdek je steeds meer wat écht je eigen smaak is. Kunstbeurzen heb je in alle soorten en maten. Zo kun je je ogen uitkijken bij TEFAF, The European Fine Art Fair in Maastricht, met hele dure kunst. Iets minder duur is de Affordable Art Fair in Amsterdam met kunst tot €5000. Maar het is ook erg leuk om regionale, kleinere kunstbeurzen te bezoeken, deze zijn vaak een stuk laagdrempeliger en betaalbaarder. Zo bezocht ik de kunstmanifestatie Creaturen in Gendt. Er werden veel verschillende werken tentoongesteld. Wat ik erg leuk vond, is dat je de kunstenaars ook zelf aan het werk zag. Ze waren bezig met het maken van een kunstwerk en op dat moment zag ik hoeveel aandacht en vakmanschap er werd ingestoken. Hierdoor vond ik de prijzen erg meevallen!

3-23-1

 

4. Veilinghuizen

Veel mensen weten niet precies hoe een veiling werkt en komen er daarom ook nooit. Het is juist een superleuke ervaring en zo kun je aan toffe spullen komen, vaak voor een hele goede prijs omdat de meeste spullen niet meer in perfecte staat zijn. Vaak worden er bij veilinghuizen eerst kijkdagen georganiseerd. Zo kun je alle objecten bekijken en zie je ook de richtprijzen staan. Op de veilingdag zit je met je biednummer in de zaal en komen de objecten op tv schermen voorbij. Ook zijn er objecten in de zaal met een nummer erop. De veilingmeester noemt het nummer van het object en het startbedrag, dit is meestal 70% van de richtprijs. Dan kan er geboden worden. Als je je biednummer omhoogsteekt doe je een bod. De hoogste bieder wint. Je moet wel opletten dat je nog ‘opgeld’ betaalt aan het veilinghuis. Dit is meestal rond de 28%. Koop je iets van €100, dan moet je daarbovenop nog €28 betalen aan het veilinghuis. Laatst ging ik voor het eerst naar een veiling van Derksen Veilingbedrijf en het was een hele leuke ervaring. Het is heel open en toegankelijk, je wordt vriendelijk ontvangen en krijgt gratis een biednummer. Er gingen spullen voor echt heel goedkoop weg! Als niemand gelijk interesse toont zakken de prijzen heel snel. Zo begon de veilingmeester bijvoorbeeld met een bod voor een tapijt van 40 euro. Nee niemand 40 euro? 20 euro? Niemand 20? 10 euro dan? Echt een goede manier om goedkoop aan unieke spullen te komen!
4-24-1

5. Internet

Ook kun je bijvoorbeeld via Marktplaats, Museumveiling.nl en Etsy.com leuke dingen kopen voor goede prijzen! Lekker neuzen achter je laptop. Soms is het aanbod beperkt en soms juist overweldigend groot. Gericht zoeken als je al weet wat je wilt hebben of eindeloos op marktplaats speuren om te ontdekken wat jou nou écht aantrekt in een kunstwerk. Heerlijk!

Wat kost kunst en waar zijn de prijzen op gebaseerd?

Veel mensen denken dat kunst ontoegankelijk is. Ze zien kunstwerken die ze mooi vinden maar vinden de prijs dan erg hoog. Vaak is dat omdat het voor hen onduidelijk is waar de prijs op gebaseerd is. Ook wordt kunst door vele als iets ‘extra’s’ gezien. Kunst gebruik je toch niet zoals je je bank of tv gebruikt? Maar is je bank dan net zo uniek zoals een schilderij dat kan zijn? Nee toch? Kunst kan zoveel doen met je interieur! Als je een kunstwerk ziet wat je mooi vindt, wordt je er door geraakt. Kijk je er naar en doet het iets met je. Geweldig toch als je het kunstwerk in je huis hebt hangen en elke keer als je het ziet krijg je dat gevoel?

 

De prijzen zijn gebaseerd op een aantal factoren. Zo zijn schilderijen duurder dan foto’s of werken op papier. Dit komt omdat een schilderij uniek is en bijvoorbeeld een zeefdruk in een hogere oplage gedrukt kan worden. Hoe lager de oplage, hoe unieker de prints, hoe duurder de prijzen. Ook speelt het formaat van het kunstwerk een rol, het materiaal en de bekendheid/populariteit van de kunstenaar. Maar het allerbelangrijkste is eigenlijk de emotionele waarde die een kunstenaar in zijn werk steekt. Zo sprak ik Steef Wildenbeest, die de eerste print voor Wervelend heeft gemaakt. Zijn werken zijn meestal in een oplage van 40 en door de zeefdruk techniek is elke oplage elke keer net wat anders. Toch een uniek werk ook al is het geen schilderij! Maar stiekem speelt bij Steef de emotionele waarde een hele grote rol bij de prijsbepaling. Alle tijd die hij in zijn ontwerp steekt waarna hij het zelf in een werkplaats met verschillende lagen drukt in plaats van dat zijn werken uit een printer komen. Steef vertelde me dat het heel verleidelijk is om lage prijzen te vragen voor zijn werken zodat meer mensen het kopen maar dat hij dit liever niet doet. Dit betekent namelijk dat mensen het kopen omdat ze het niet perse mooi vinden maar omdat het wel geinig is of gewoon een koopje.
100101

Hopelijk ben je nu ook geïnspireerd om lekker te beginnen met Marktplaats af te struinen, een atelier te bezoeken of nog makkelijker via de shop van Wervelend. Als je een kunstenaar bezig ziet, de aandacht wat aan het kunstwerk besteed wordt en het vakmanschap dan ga je toch anders over de prijzen van kunstwerken nadenken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *